Priopćenje članovima obitelji

Poštovani članovi obitelji,

Sada već zasigurno možemo reći kako je Corona virus polako ali sigurno izmijenila naše živote, promijenila rituale i zasigurno uvukla (ne)mir u naše domove.

Postoje domovi u koje se ovih dana uvukao poseban nemir jer u njemu živi najosjetljivija populacija, a to su domovi za starije i nemoćne osobe. Biti predstavnik doma za starije i nemoćne osobe u doba pandemije COVID-19 zasigurno je pravi izazov što nosi  sa sobom jednu posebnu težinu i društvenu odgovornost. Moramo uzeti u obzir kako se Hrvatska prvi put susreće s pandemijom ovakve vrste i mnoge ustanove socijalne skrbi zapravo nemaju u potpunosti definiran sustav djelovanja u ovim kriznim vremenima. Upravo iz tog razloga imamo potrebu da Vas informiramo o svemu što smo učinili u posljednjih mjesec dana.

Od početka pandemije COVID-19 u svrhu zaštite korisnika i djelatnika doma uveli smo  53 mjere. Naši djelatnici već dva tjedna rade u sedmodnevnim smjenama raspoređeni u dvije radne grupe. Uz naše redovne higijenske mjere, jednom tjedno u dom  dolazi i privatna firma za dezinsekciju koja dezinficira vrata, kvake, zidove, rukohvate, zajedničke prostorije, sve tehničke prostorije, lift, utičnice, stepenište. Na svim ulazima u dom postavljene su dezbarijere. Svi djelatnici mjere temperaturu dva put dnevno. Ovo su samo neke od brojnih mjera i svaka mjera popraćena je pisanom evidencijom.

Sa epidemiološkom službom u Zaprešiću imamo odličnu suradnju. Do sada je izvršeno ukupno 5 testiranja za 4 korisnika. Svi su bili negativni i izvršeni su u bolnicama što je dio protokola nakon prijema korisnika iz ustanove socijalne skrbi. Također u slučaju potrebe imamo pripremljenu sobu za samoizolaciju sa svom potrebnom opremom.

Skrbiti  o starijim osobama nikada nije bilo lako, a posebno je teško u ovim nesvakidašnjim uvjetima u kojima osim pružanja one  standardne skrbi sada treba posebnu pažnju posvetiti i pružanju psihosocijalne pomoći. Starije osobe vrlo dobro percipiraju situaciju u kojoj se svijet nalazi i svjesni su opasnosti pandemije. Ovom prilikom pohvalili bi naše korisnike na discipliniranosti, razumijevanju i strpljenju.

Posebnu pažnju posvećujemo informiranju  korisnika koristeći sažete i jasne informacije. Razgovaramo s njima. O tome  što se događa, ali i o tome koliko će se njihove navike morati promijeniti. Ne prenosimo paniku, ali smo realni. Upućujemo ih u sve mjere koje poduzimamo ili planiramo poduzeti. Pitamo ih i slušamo njihove odgovore. Jer upravo oni nam mogu skrenuti pažnju na „sitnice“ koje su njima od velike važnosti. Ne zaboravljamo da smo svi zajedno u ovoj situaciji i sada zapravo možemo samo učiti jedni od drugih. Korona virus je prisutan, ali nema potrebe da se o njemu stalno razmišlja stoga pokušavamo usmjeriti fokus na neke druge stvari kroz razne svakodnevne aktivnosti. Svim korisnicima osiguravamo sve potrepštine izvana (koje biste im vi u uobičajenim okolnostima donosili) najmanje jednom tjedno. Iz tog razloga budite sigurni da zaista imaju sve što im je potrebno.

Prošlo je nešto više od mjesec dana od potpune zabrane posjeta. Neki od vas i duže nisu vidjeli svoje najdraže. Vjerujemo kako je Vaša briga svakim danom sve veća. Jednako tako vaši roditelji brinu i o vama. I to su brige koje svaki dan dijele s nama.

Podsjećamo na dodatne službene brojeve mobitela koji su Vam dostupni za bilo kakve informacije o stanju u domu ili o vašim najmilijima.

Molimo vas da u razgovoru sa svojim članovima obitelji budite optimistični, a prema djelatnicima strpljivi jer i oni u ovo nezahvalno vrijeme, na svojim leđima nose puno briga i skrbi o vašim najmilijima.

Koristim priliku da Vam se zahvalim na povjerenju i nadajmo se kako ćemo svi iz ove situacije izaći (COVID-19) negativni.

 

S poštovanjem i puno pozdrava iz doma Perić u ime korisnika, svih djelatnika i Uprave doma poručujemo vam da ostanete doma i ostanete zdravi!

 

Uprava